Logo Regio Logo UE Fondul European Dezvoltare Regionala Logo Guvernul Romaniei Logo Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Logo Instrumente Structurale 2007-2013

Agrement

Pentru copii s-a amenajat un loc special pentru săniuş şi diverse jocuri hibernale pentru perioada de iarnă, iar pentru perioada de vară există un teren de joacă – obstacole și jocuri pe corzi.

Pentru începători există posibilitatea de a învăţa schiatul la şcolile de schi și snowboard deschise pe toată perioada de iarnă. Școlile de schi organizează şi tabere sportive şi închiriază materiale şi echipament sportiv.

În ultimii 10 ani aici s-au organizat diverse concursuri locale (Cupa Bamby, Cupa Ghiocelul), judeţene (Cupa Minerul) şi naţionale (Cupa Comexim, Cupa C.S.S.P.Petroşani, Cupa Veteranilor) precum şi raliul salvamont.

Începând cu anul 1999, în zona Straja s-a desfăşurat programul „Viaţa” care face parte din programul „Aventura în vest” iniţiat în anul 1950 în S.U.A şi Anglia. Uniunea Europeană acordă burse şcolare tinerilor care lucrează în cadrul unor astfel de programe.

Pentru practicarea turismului pedestru sunt amenajate micro-trasee în jurul cabanelor cât şi un traseu european care tranzitează zona.

Curenţii de aer prezenţi în zonă dau posibilitatea practicării sporturilor extreme ca parapanta şi deltaplanul cu punct de pornire atât de pe vârful Straja, cât şi de pe Oboroca.

Imprejurimile oraşului dispun de un valoros potenţial piscicol, compus din păstrăv indigen existent în toţi afluenţii Jiului (Tusu, Braia, Mierleasa, Merlasu etc.), clean, caras, lipan etc.

Pădurile înconjurătoare adăpostesc o mare diversitate de animale sălbatice care conferă zonei un important potenţial cinegetic, în parte valorificat prin vânătorile de mistreţ care se organizează aici. Pe lângă mistreţ, în aceste păduri mai există urs brun, cerb, căprior. Spre nord, în imediata vecinătate a oraşului Lupeni, se înalţă primele culmi ale masivului Retezat a cărui creastă principală se află la doar 20 km distanţă (vârful Custura 2.456m). Ca urmare a măsurilor de ocrotire a fondului cinegetic, efectivul de capre negre a crescut simţitor ceea ce a condus la o migrare a acestora în zonele învecinate, inclusiv în zona menţionată ceea ce conferă acesteia noi posibilităţi de dezvoltare a turismului cu caracter cinegetic.

Străveche vatră de cultură şi civilizaţie românească, comunitatea jiană – cu o vechime de circa 4 000 de ani atestată de descoperirile arheologice – se remarcă printr-un valoros potenţial etnofolcloric.

De asemenea, horele momârlăneşti şi preparatele culinare specifice zonei pot constitui unul din punctele de atracţie turistică.

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informații detailate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro