Logo Regio Logo UE Fondul European Dezvoltare Regionala Logo Guvernul Romaniei Logo Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Logo Instrumente Structurale 2007-2013

Clima

Caracterul depresionar, favorizează acumularea şi stagnarea aerului rece. care determină frecvente inversiuni de temperatură chiar şi între unităţile de relief cu altitudini reduse. Vara,încălzirile sunt mai puternice datorită circulaţiei reduse, astfel că amplitudinile termice zilnice şi anuale diferă faţă de alte regiuni. Valorile medii anuale ale temperaturii aerului calculate pe o perioadă de 60 de ani, înregistrează valori de 6,8 C. Valorile medii lunare sunt cuprinse între – 4,5 C în luna ianuarie si 17 C in luna iulie. Elementele climatice indică caracteristicile unui climat umed şi rece.

Regimul precipitaţiilor este influenţat de poziţia faţă de direcţia de deplasare a maselor de aer care este dominantă din sectorul vestic.

Cantitatea medie anuală este de 700 mm. în februarie cad cele mai mici cantităţi de precipitaţii ( cca 30 mm), iar în iulie cad cele mai mari ( cca 80 mm ).

În zona depresionara LUPENI ninge aproximativ 25-55 de zile, zăpada păstrându-se pe sol. în medie, 90 de zile.

Clima

  • – temperaturi – lunare şi anuale, valori medii, valori extreme înregistrate – vârfuri istorice în zona depresionara LUPENI temperatura este influenţată de poziţia sa intramontană, de gradul de deschidere care se răsfrânge în circulaţia aerului ( cu stagnare îndelungată a aerului rece şi inversiuni de temperatură în depresiune închisă şi cu circulaţie mai intensă şi drenaj aerian mai bun în depresiune deschisă)

În raport cu altitudinea şi cu poziţia faţă de circulaţia generală a maselor de aer, se înregistrează temperaturi medii anuale diferite. Temperaturile medii anuale sunt de 7.8 grade C în LUPENI.

Astfel, vara, temperaturile medii ale lunii iulie în zonă sunt de 17,20 grade C. Iarna, temperaturile medii ale lunii ianuarie în zonă sunt de -16 grade C.

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informații detailate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro