Logo Regio Logo UE Fondul European Dezvoltare Regionala Logo Guvernul Romaniei Logo Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Logo Instrumente Structurale 2007-2013

Date geografice

Zona staţiunii turistice „Straja” se află în intravilanul municipiului Lupeni, în conformitate cu Planul Urbanistic General, aprobat şi avizat de Comisia Tehnică Locală şi Comisia Tehnică de Urbanism Judeţeană.

                   Amplasamentul este situat la cca. 9 km de trupul principal al municipiului, pe drum auto, la o altitudine cuprinsă între 1350 m şi 1580 m, într-un cadru natural pitoresc, pe versantul nordic al Munţilor Vâlcan, dominat de vârful Straja (1868 m), ce străjuiesc împreună cu versantul sudic al Munţilor Retezat, Valea Jiului de Vest şi în detaliu localităţile Lupeni, Paroşeni şi Vulcan.

map2

Harta

Accesul se face :

1) Cu ajutorul telegondolei – cu plecare din zona agrement „Brăiţa”, care parcurge distanța de cca 2,5 km în mai puțin de 10 minute, de la 750 m altitudine la plecare până la 1350 m altitudine la  sosire.  În sezonul de iarnă, telegondola funcționează zilnic, în intervalul orar 9-16:30 ( ! excepție – fiecare zi de marți – zi de revizie tehnică).

2) Auto, pe drumul DJ 664A, practicabil  tot timpul anului.

Cadrul natural cuprinde în cei circa 230 m diferenţă de nivel, pădure de foioase , pădure de răşinoase şi începutul golului alpin cu păşune. Solul este alcătuit din şisturi pietroase, bine stabilizate, înierbate, care nu necesită consolidări sau măsuri speciale de protecţie.

Lupeniul este punctul de plecare pentru orice turist care vrea să ajungă pe vârful Straja sau pe pârtiile de schi din Straja – existând și mijloace de transport pe cablu în acest sens.

 

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informații detailate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro