Logo Regio Logo UE Fondul European Dezvoltare Regionala Logo Guvernul Romaniei Logo Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Logo Instrumente Structurale 2007-2013

Istoric

Statiunea turistica Straja este localizata in judetul Hunedoara, la o altitudine de 1.445 de metri, in inima Muntilor Valcan, in zona Valea Jiului, la aproximativ 8 kilometri de municipiul Lupeni.

Zona Staţiunii turistice Straja îşi are începuturile în anii 1914 – 1916 prin realizarea construcţiei „Cabana Straja” pe amplasamentul actual al cabanei cu acelaşi nume. Prima extindere a cabanei are loc în anul 1942, după care următoarea intervenţie datează din anul 1964.

Zona staţiunii turistice „Straja” este marcată fizic prin „Crucea eroilor” – monumentul închinat eroilor din primul război mondial amplasat la altitudinea de 1440 m, construit în anul 1996 şi în corelare cu acest eveniment apare o semnificaţie religioasă a zonei, marcată în anul 1999, prin realizarea schitului Straja în aval de amplasamentul monumentului. Tot aici a luat fiinţă din anul 2000, unicul pelerinaj ortodox din România ce se desfăşoară în Vinerea Mare, numit „Drumul Crucii”. Este cea mai lungă procesiune din lume, se parcurge o distanţă de 10,5km.

 

straja-126

Statiunea Straja

In acest oras se afla cea mai mare mina subterana din sud-esstul Europei, Exploatarea Miniera Lupeni. Huila extrasa de aici este de cea mai buna calitate, avand o putere calorica de pana la 9.000 kilo-calorii. Complexul turistic in statiune este amplasat la o altitudine de 1.380 de metri si este format din 210 cabane, case de vacanta, pensiuni si vile. Dintre acestea, 38 sunt omologate cu 1, 2 si 3 stele. Straja a fost declarata statiune turistica locala in anul 2002 potrivit H.G. 1110 din 20 octombrie 2002.

În prezent în „Staţiunea Turistică Straja” există un număr de 220 locaţii de primire turistică (pensiuni, vile, cabane, şi case de vacanţă) în care pot fi cazate un număr de 3000-4000 persoane, iar la sfârşit de săptămână staţiunea este vizitată de 6000 – 7000 de turişti/zi şi peste 500 autoturisme care urcă în staţiune , iar un număr de aproximativ 800 de autoturisme sunt parcate la baza telescaunului.

Pe langa atractia turistica de care se bucura, masivul Straja este renumit si pentru incarcatura istorica si religioasa a locului. De altfel, denumirea de Straja are semnificatie istorica. In acest loc, in Primul Razboi Mondial, au murit peste 800 de soldati, o parte din ei fiind inmormantati in cimitirul eroilor din Lupeni.

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informații detailate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro