Logo Regio Logo UE Fondul European Dezvoltare Regionala Logo Guvernul Romaniei Logo Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Logo Instrumente Structurale 2007-2013

Crucea Eroilor

Crucea Eroilor

În anul 1996, la Cabana Montana, chiar de Sfinții Constantin și Elena, un turist a aprins lumina într-o încăpere. Becul s-a ars, iar flama de la filament a imprimat pe interiorul becului o cruce. Becul a fost spart de către unul dintre turiști, dar după numai două săptămâni fenomenul s-a repetat. Interpretarea dată atunci de un călugăr a fost legată de cei opt sute de ostași care au murit în zonă în Primul Război Mondial. Așa a fost construită Crucea Eroilor în memoria militarilor români, după care a fost ridicat schitul din lemn și, mai apoi, tunelul celor 365 de sfinți.

Imagini pentru crucea din straja

Stațiunea turistică montană Straja este cunoscuta și datorită procesiunii „Drumul Crucii” organizată în Vinerea Mare a Sărbătorilor Pascale.

Anual, în Vinerea Mare are loc „Drumul Crucii”, singurul pelerinaj ortodox din România care străbate muntele Straja, până la schitul construit in vârful muntelui.

„Drumul Crucii” a fost inițiat de Emil Părău, un om de afaceri din orașul Lupeni, în anul 2000, după ce a finalizat construcția schitului din masivul Straja. De atunci se reface drumul parcurs de Mântuitorul Isus Hristos cu cele 14 popasuri.

La fiecare popas există câte un basorelief care simbolizează scena respectivei opriri făcute de Mântuitor în drumul Său către Muntele Golgota. La fiecare basorelief soborul de preoți care participa la procesiune se oprește pentru a se ruga.

An de an, circa 4.000 de persoane și 20 de preoți participă la procesiunea Drumului Crucii din Straja. Ei duc pe umeri o cruce în marime naturală, în care se găsesc încastrate părticele din crucea pe care a purtat-o Mântuitorul și pe care a fost răstignit pe Golgota. Crucea se gasește în Schitul Straja.

drumul_crucii

Program de vizitare: 24h/zi

Tarif de vizitare: gratuit

Aptitudini

Postat pe

02/11/2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × one =

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informații detailate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro