Logo Regio Logo UE Fondul European Dezvoltare Regionala Logo Guvernul Romaniei Logo Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Logo Instrumente Structurale 2007-2013

Schitul Straja

Schitul Straja

La Cabana Montana in anul 1996 s-a aprins intr-o seara lumina intr-o incapere, becul s-a ars, iar flama facuta de filament a imprimat pe sticla becului o cruce. Becul a fost spart de unul dintre turisti, insa la ceva timp al doilea incident de acest fel a avut loc, o altă cruce aparând pe un alt bec – acest bec poate fi văzut la schitul Straja.

Atunci bărbatul s-a gândit să ridice o cruce chiar în Straja și mai apoi un schit, în memoria eroilor neamului. Pentru a marca într-un fel istoria locului, cabanierii au amplasat un tun din Primul Război Mondial, acesta fiind și el o atractie pentru turiști. Din luna octombrie a anului 1996, de când a fost ridicată Crucea, și până în prezent niciun turist nu și-a mai pierdut viața în zonă.

Imediat dupa construirea crucii de către E.M. Lupeni, inițiatorul acestui proiect, Emil Părău, a hotarât împreună cu Episcopia Aradului să ridice un Schit lângă Cruce care să aducă pioșenie locului.

Schitul Straja cuprinde o biserică de lemn și câteva chilii. A fost ridicat în anul 1999. Bisericuța din lemn are două hramuri: Sfinții Împărați Constantin și Elena (21 mai) și Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie). Schitul a devenit, alături de Crucea Eroilor și de calendarul pictat din tunelul de acces, unul dintre simbolurile stațiunii. Aici este locul unde se organizează slujbe la sărbătorile de peste an, cel mai mare eveniment fiind legat de Vinerea Mare, atunci când este depusă crucea din lemn de paltin ce este purtată pe umeri de credincioși cale de peste 10 kilometri, pe Drumul Crucii, de la Lupeni, la Straja.

Imagini pentru tunel pictat straja    Imagini pentru schit straja

Din anul 2006, accesul spre Schitul Straja se face printr-un tunel artificial lung de 57 de metri, pe pereții căruia este pictat în întregime Calendarul Bisericesc și scene din Vechiul și Noul Testament.

Program de vizitare: 24h/zi

Tarif de vizitare: gratuit

Aptitudini

Postat pe

02/11/2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informații detailate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro