Logo Regio Logo UE Fondul European Dezvoltare Regionala Logo Guvernul Romaniei Logo Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Logo Instrumente Structurale 2007-2013

Trasee de bicicletă & motocross

MOTOCROSS & ENDURO

Zona montană Lupeni – Straja este perfectă pentru pasionații de motocross și enduro.

Competițiile de motociclism cuprind probe de viteză, îndemânare, rezistență și precizie, desfășurate pe teren accidentat. Cursele moto sportive sunt împărțite pe categorii, în funcție de capacitatea cilindrică a motocicletei.

Motocicletele de cross și enduro nu sunt dotate cu faruri, semnalizatoare sau alte componente electrice, circulația lor nefiind permisă pe drumurile publice. Au o accelerație rapidă și pot fi recunoscute după silueta înaltă, garda mare la sol, roata față mai mare și cauciucurile cu crampoane.

Sunt folosite în competițiile de motocross, pe trasee de pământ special amenajate cu obstacole și trambuline. Traseele de motocross pot conține urcări și coborâri lungi pe pante abrupte, în zone cu nisip sau pietriș.

motocros

Şerpuit printre tot felul de obstacole ridicate de natură, circuitul Sosodrom din localitatea Lupeni, judeţul Hunedoara, a găzduit în anul 2015 cea de-a şaptea etapă din cadrul Campionatului Individual de Motocross. Circuitul este foarte solicitant din punct de vedere tehnic și fizic. Concurenţii au avut de înfruntat praful care s-a ridicat de pe traseu după doar câteva ture în ciuda eforturilor depuse de organizatori pentru a avea un circuit fără praf. Din cauza porţiunilor cu multe sărituri, concurenţii au mai înfruntat un obstacol: secundele pierdute în aer. În aceste condiţii, câştigătorii competiţiei la clasa veterani au fost: Florian Pop de pe primul loc (locul 1 şi în clasamentul general) care a concurat cu o Husqvarna TC250, urmat de Alexandru Enceanu şi Daniel Nagy. La clasa 250 cmc pe podiumul au urcat: Adrian Răduţă (locul 1), Mihai Stoichescu şi Ciprian Marianov, al treilea clasat. La 125 cmc au terminat competiţia pe primele 3 locuri: Julian Răduţă, Istvan Balasz şi George Cabral. La clasa amatori locul 1 a fost ocupat de ungurul Bila Jakab, urmat de Andrei Nagy şi Ianos Kadar.

 

STRAJA  –  BIKE  RESORT

Bucurați-vă de vară, de peisaje frumoase, de răcoare și de aventură pe traseele de mountain-bike din stațiunea montană Straja!

TRASEUL LUPILOR este primul traseu de mountain-bike din Stațiunea Straja (Mun. Lupeni), realizat în 2016 și reamenajat în 2017. Acesta are o lungime totală de ~ 4 kilometri.

Punctul de pornire al traseului se situează în prima curbă mare de pe drumul de coborâre din stațiune, la aproximativ 60 de metri după zona de depozitare a deșeurilor. Intrarea în traseu este marcată cu un indicator de lemn. Ulterior, ruta traseului se distinge după banda de marcaj ce îmbină culorile roșu și alb. Traseul coboară până la intersecția cu drumul de mașini de unde se coboară, tot pe șosea, până la intersecția cu drumul spre gondolă, de unde puteți face cale întoarsă spre stația de îmbarcare.

TRASEUL BALOO este al doilea traseu de mountain-bike din Stațiunea Straja (Mun. Lupeni), realizat în vara anului 2017. Acesta face parte din disciplina All Mountain/Enduro, are o lungime totală de 3,2 kilometri, un profil fluid fără obstacole naturale și un grad de dificultate mediu pe toată lungimea lui.

Punctul de pornire al traseului se situează lângă cușca verde a ursului Baloo, mai precis în parcarea din spatele Complexului Montana.

Traseul Baloo șerpuiește la vale pe o potecă de 80 – 100 cm lățime cu contrapante construite natural din pământ de-a lungul telegondolei din stațiune.

Traseul îmbină pădurea de fag cu poienile și pârtia de schi până la stația de îmbarcare a gondolei.

Ultimii 200 de metri se suprapun cu Traseul Lupilor, unde terenul devine puțin mai dificil.

TRANSYLVANIA  DOWNHILL – LONGBOARD

STRAJA  2018

Între 25-29 iunie 2018, în stațiunea montană STRAJA se desfășoară o competiție internațională de LongBoard, la care participă 286 de concurenți din 32 de țări.

Iubitorii acestui sport poartă echipamente ce le protejează capul, coatele, genunchii și gleznele și prind viteze amețitoare atunci când alunecă pe un traseu sinuos, cu multe curbe, folosindu-și plăcile asemănătoare cu skate-board-urile, dar ceva mai lungi și cu roți performante.

 

Deși au destule vânătăi și julituri, tinerii pasionați de LongBoard continuă să arate cã acesta este un sport ce merită practicat pentru frumusețea lui, pentru a simți adrenalina, pentru a respira aer curat și a admira peisaje montane deosebite.

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informații detailate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro