Logo Regio Logo UE Fondul European Dezvoltare Regionala Logo Guvernul Romaniei Logo Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Logo Instrumente Structurale 2007-2013

Trasee de trekking – Drumeții montane

Sfaturi Salvamont pentru turiștii care se deplasează pe trasee montane

1. Înainte de plecarea în excursie, informați-vă despre: traseul pe care doriți să-l parcurgeți și gradul de dificultate al acestuia, starea vremii și programul de funcționare al cabanelor și al mijloacelor de transport pe cablu.

2. Plecați pe munte cu echipament adecvat pentru traseul ales și cu harta zonei. Nu uitați să puneți în rucsac lanterna cu baterii de schimb, telefonul mobil, busola și trusa de prim-ajutor medical.

3. Evitați să plecați singur la drum! Anunțați la plecare cabanierul sau Salvamontul asupra traseului pe care doriți să îl urmați și înscrieți-vă în registrul de trafic al turiștilor.

4. Alegeți traseele în funcție de pregătirea fizică și psihică a celui mai slab din grup.

5. Folosiți doar traseele marcate, urmărind marcajele și indicatoarele de traseu.

6. În cazul apariției dificultăților pe traseu sau a înrăutățirii vremii, retrageți-vă la cea mai apropiată cabană.

7. NU consumați băuturi alcoolice înainte și în timpul drumețiilor.

8. NU deteriorați amenajările turistice, marcajele și indicatoarele. Respectați monumentele naturii și ariile naturale protejate. NU aruncați deșeuri în zona montană! NU faceți focul în pădure și pe pășunile alpine.

9. În caz de accident, reactionați prompt și eficient pentru a proteja și asigura accidentatul. Sunați la Dispeceratul Național Salvamont, la numărul de telefon 0Salvamont (0725826668) specificând următoarele: numele dumneavoastră, locația montană, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate.

10. În caz de rătăcire, păstrați unitatea grupului. Rămâneți treji și conștienți, mișcați-vă pe loc pentru a preveni hipotermia și nu consumați alcool. Anunțați Dispeceratul Național Salvamont.

 

Lupeni – oraș situat în județul Hunedoara, în Depresiunea Petroșani, pe malurile râului Jiul de Vest, la baza Munților Vâlcan și Retezat , este punct de plecare pentru numeroase trasee montane.

Trasee spre Munții Vâlcan:

– S pe Valea Sohodol – cabana Straja – Vf. Mutu (1737m alt)

– trasee pe culme – V – Vf. Verde (1627m alt) – Izvorul Rece – SV – Vf. lui Frate (1524m alt) – NV – La Paru de Fier – NE – Vf. Negrii (1722m alt) – Cracu Zgura – Paroșeni

– trasee pe culme – E – Vf. Straja (1868m alt) – Șaua Diului – Pasul Vâlcan (1621m alt) – S – Vf. Zânoaga (1475m alt)

 

Pârâul Braia izvorăște din Munții Vâlcan și este afluent de dreapta al râului Jiul de Vest.

Valea Braia însoțește traseul telegondolei care leagă orașul Lupeni de stațiunea Straja.
Traseul este marcat cu bulină roșie și pornește de lângă Cabana Montana. Poteca este bine conturată și ține partea dreaptă a văii, pe direcția de coborâre. Poteca urmărește o curbă de nivel , traversează Pârâul Crucii, apoi ajunge în dreptul Vârfului Negrile, de unde începe o coborâre printre stâncării spectaculoase. Cursul apei este caracterizat de cascade după cascade, una mai cochetă ca alta.

Durata traseului până la baza telegondolei : ~4 ore.

Cabana Vulcan-Stâncăriile La Caminețe-Cabana Straja

Timp de mers:

Vara: 3h-3h30′

Iarna:  nu se recomandă

Orașul Lupeni-Izvorul Roșia-Izvorul Ciurgâu-Cabana Straja-Pasul Vulcan-Sub Vârful Zanoaga-Casa Buliga-Mt. Priporu Mare-Valea Vijoaia-Satul Pleja-Popasul Turistic Bumbești

Timp de mers:

Vara: 11h30′-13h

Iarna: nu se recomandă

Loc de adapost: casa Buliga

Orașul Lupeni-La Avrinți-Stânele Sohodol-Cabana Straja-Șaua Scrideiu

Timp de mers:

Vara: 4h30-5h

Iarna: 6-7h

Loc de adăpost: cabana Straja

    

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informații detailate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro